2018. október 6., szombat

Őszi bakancslista

A napokban még élvezhettük a kései nyár kellemes melegét, ahogy a Nap már gyengébb, de mégis meleg sugaraival simogat minket, amikor sétálni megyünk, vagy csak egyszerűen kiülünk a ház teraszára. Már októbert írunk, mégis közel húsz fok van odakint, az égen egy felhő sincs és a parkok, a játszóterek tele vannak gyerekekkel és szülőkkel, akik talán az utolsó meleg napokat kihasználva töltik kint a szabadidejüket.

Sokan úgy gondolják, hogy az ősz beköszönte törvényszerűen vonzza magával azt is, hogy onnantól a napok jelentős részén be vagyunk zárva a négy fal közé, a dolgok, amivel leköthetjük magunkat csupán pár dologra korlátozódnak és nem is értik, hogy Mi, akik szeretik az őszt mit tudunk élvezni az esős, néha borongós, ködös időben, amikor mennyivel jobb lenne harminc fokban a parton sütkérezni.
Én személy szerint azt vallom, hogy ahogy például a nyárnak, úgy mindegyik másik évszaknak is megvannak a maga szépségei. Persze, nem vagyunk egyformák, nem lehet mindenkinek a nyár vagy éppen a tél a kedvenc évszaka.

Éppen az imént leírtak miatt döntöttem úgy, hogy az idei őszi bakancslistámat Veletek is megosztom, hiszen azoknak, akik nem szeretik az őszt megmutatom mennyi szerethető dolog van benne, azoknak, akik pedig hozzám hasonlóan imádják megpróbálom még szerethetőbbé és varázslatosabbá tenni. 

Mivel én minden évszakhoz szeretek bakancslistát írni, így arra gondoltam, hogy ha igényt tartotok rá, akkor majd a többit is publikálom. Illetve ha bárki megcsinálná valamelyik pontot a listámról, akkor azt jelezzétek nekem, vagy esetleg mellékeljetek fényképet, ha az is készült. :)

Kellemes olvasást! :)


1. Nagy őszi séták
    Az ősz talán a legszebb évszak, hiszen ilyenkor a természet ezernyi különböző színbe öltözik és kifejezetten megnyugtatóan tud hatni az emberre, ha főleg az ilyen meleg napokon tesz egy nagy sétát a parkban, vagy ahol számára a legkellemesebb. Mindegy, hogy ezt a sétát egy számodra fontos személlyel, vagy esetleg egyedül teszed meg, ez a lényegén nem fog változtatni.
Hagyd otthon a mobilodat, jelezd a környezetednek, hogy most egy séta erejéig ne keressenek, és kapcsolj ki. Gyönyörködj a színes fákban, a lehulló levelekben. Ülj le egy padra, gondolj át mindent ami nyomaszt alaposan, és utána tiszta fejjel mehetsz haza. 

2. Őszi fotók készítése
   
A mobilodat cseréld le egy fényképezőgépre és menj ki a természetbe fotózni. Kézen foghatod a családot is, róluk is készíthetsz vidám képeket a természetben, ami - ismét hangsúlyozom - talán ilyenkor a legszebb. Fotózd le a színes fákat, a családodat, ahogy játszanak. Otthon öröm lesz visszanézni a csodás tájképeket, ami pedig még jobb: újabb képek kerülhetnek ki a hűtőre, vagy falra, amin együtt szerepel a család. 

3. Sütés, főzés
   
A kellemes séta vagy épp fotózás után nincs is jobb, mint enni egy nagyot. A hidegebb, esősebb napok remek kiválóak arra, hogy kipróbáljunk új recepteket, legyen az valami finom sütemény, egy krémleves vagy bármi, amit az ember kíván. Arról nem is beszélve, hogy ősszel van a tök szezonja, minden zöldségesnél vagy nagyobb áruházban találhatunk tököt, amiből pedig rengeteg finomabbnál finomabb ételt tudunk elkészíteni. Ebbe szintén bevonhatjuk a családból a kicsit is a nagyot is, de egyedül, egy pohár bor társaságában is igazán relaxáló elfoglaltság tud lenni. 

4. Kádfürdőzés 
   Ha már a relaxálásnál tartunk, nem sok relaxálóbbat tudok elképzelni annál, ha teleengedjük a kádat forró vízzel, meggyújtunk pár gyertyát és egy jó könyvet olvasva, vagy egy kedvenc albumunkat hallgatva elfekszünk a fürdőkádban. Ilyenkor előkerülhet minden, amire egyébként nem szokott időnk lenni. Önthetünk a kádba egy jó fürdősót, jöhet a bőrradírozás, az arcmaszkok, a hajpakolás. Egyszóval, minden, ami egy relaxáló fürdőzéshez hozzá tartozik. 

5. Illatozzon az egész ház! 
   Az előbb már említettem a gyertyákat, de azokat nem csak fürdőzésnél használhatjuk, hiszen a lakás bármely pontjában meggyújthatunk egy fahéj illatú gyertyát, ami aztán az egész házat beillatosíthatja. Természetesen ügyeljünk arra, hogy biztonságosan égessünk gyertyákat, nehogy bajt okozzon! 

6. Filmek, sorozatok
    Az ősz hidegebb napjait zárjuk egy jó filmmel. Kuckózzunk be a kanapéra, vagy a hálószobába és indítsunk el egy filmet, amit szeretünk, vagy esetleg még nem láttunk. Ilyenkor érdemes belevágni a sorozatokba is, hiszen minden este megnézni egy részt az aktuálisan kedvenc sorozatunkból is tökéletes program, amikor odakint szakad az eső. 

7. Kávékülönlegességek újraalkotása 
    Ilyenkor ősszel sok kávézóban jelennek meg a tipikusan őszi ízekkel megbolondított capucchinok, latték, amik azért lássuk be, az esetek nagy részében igen borsos árúak. Persze, nagyon finomak, de nem biztos, hogy mindenki megteheti, hogy annyiszor igyon ilyeneket, amennyiszer csak megkívánja. De ne csüggedjünk, hiszen ahogy nagyjából mindent, ezeket is eltudjuk készíteni otthon! Az interneten rengeteg isteni finom receptet találhatunk, hogy mivel bolondíthatjuk meg a reggeli kávénkat, és ezzel a módszerrel még személyre is szabhatjuk, így biztosan az ízlésünknek megfelelően lesz elkészítve a kávénk.
    Ha esetleg érdekel Titeket, hogy nekem milyen bevált receptjeim vannak a kávé megbolondításához, akkor mindenképpen jelezzétek és megosztom veletek is! :) 

8. Gardróbfrissítés 
   Ebben az évszakban az az egyik kedvencem, hogy előkerülnek a szekrényből a nagy pulóverek, a szebbnél szebb sálak, kabátok és bokacsizmák, amiknek kifejezetten nagy rajongója vagyok. Ne sajnáljuk magunktól, és ha nem is egyszerre, de az idei évre mindenképpen szerezzünk be új ruhadarabokat az őszre. 

9. Alkossunk! 
   Ne féljünk évszakhoz illően dekorálni az otthonunkat! Találjunk ki magunktól őszi dekorációkat, gyűjtsünk hozzá alapanyagot a természetből, és alkossuk meg. Így biztos, hogy senkinek nem lesz ugyanolyan, mint nekünk, arról nem is beszélve, hogy amíg megvalósítjuk az elképzeléseinket is kikapcsolódunk és aktívan pihenünk! Ha valakinek nincs ötlete se csüggedjen és ugorja át ezt a pontot, hiszen a Pinteresten rengeteg inspirációt kapunk, hogyan dekorálhatjuk az otthonunkat és én is szívesen megosztom a kedvenceimet, ha érdekel Titeket! :) 

10. Tök, tök, tök
     
Már említettem, hogy mennyi finomságot lehet készíteni tök felhasználásával, de nem csak úgy tudjuk felhasználni, hogy valami ehetőt készítünk belőle. Nekem tavaly sajnos lemaradt a tökfaragás, de az idei bakancslistámon egyértelműen helyet kapott, hiszen ha valaki faragott már tököt tudja, hogy mennyire jó buli. Akár egyedül csinálod, akár valaki mással közösen, garantáltan jól fogod magad érezni, és természetesen ez is egy olyan program, amit akkor is egész nyugodtan lehet csinálni, ha kint rossz az idő. 

11. Egy jó könyv
     Nagyon szeretek olvasni, erre pedig tökéletesek a hideg őszi napok, amikor esik az eső, szitál a köd, vagy egyszerűen hűvös van és nem szeretnék kimozdulni. Sajnos nem mindig tudok annyi időt szánni az olvasásra, amennyit szeretnék, de ilyenkor jelentősen többet, mint az év bármelyik másik szakaszában. Tehát látogassuk meg a közeli könyvtárat vagy könyvesboltot és keressünk magunknak valamit, ami garantáltan leköt minket ezeken a napokon. 

12. Új kedvencek 
     Nagy tea rajongó vagyok, így a szekrényben is rengeteg különböző ízesítésű tea sorakozik. Ugyanakkor minden évben kitűzöm célomnak, hogy idén is találjak egy új kedvencet, amit egy kicsivel többször fogyasztok, mint a többit. Tea terén nálam nemigen van tabu, általában mindenre nyitott vagyok és idén is szeretnék egy újabb kedvencet találni, ami átmelegíthet egy hosszú, hideg nap után. 

Ez lett volna az a 12 pont, amivel színesebbé szerettem volna tenni az őszi napjaitokat; és bár idei listám sokkal rövidebbre sikerült, mint a tavalyi, idén szerettem volna csak azokat a dolgokat felírni, amiket a legjobban szeretnék teljesíteni és amikre úgy gondoltam akkor is tudok majd időt szánni, ha csupán tíz percem van egy rohanós hétköznapon. Persze, nem mind igényel ennyire kevés időt, de számomra sokszor az ilyen apró dolgok jelentik a legtöbbet. 
Remélem tetszett Nektek a rövid kis listám és lesz, aki velem együtt fogja élvezni a rajta szereplőket! Ha valakinek bármilyen kérdése, észrevétele vagy tippje van, hogy ő mivel egészítené még ki, azokat nagyon szívesen olvasnám a megjegyzések között, vagy e-mailben.
Illetve ne felejtsetek el írni, milyen őszi témáról olvasnátok legközelebb! Legyen az gasztro témában, utazással, szépséggel kapcsolatos. Amire kíváncsiak vagytok! :) 

További kellemes szombatot! :) 
Zora

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése